Van Amsterdam naar Noord-Groningen



De gemeente De Marne is een van de dunst bevolkte gemeenten van Nederland. Wanneer je het gebied verkent, heb je geen enkele behoefte dit gegeven in twijfel te trekken, want er heerst een serene rust. Het wierdenlandschap met zijn weidse uitzichten en slingerende maren (waterlopen) en het noordelijke polderlandschap, grenst in het noorden aan de Waddenzee, in het zuiden aan het Reitdiep en in het westen vormt het Lauwersmeer de grens met Friesland. 









Fietsend over een smalle landweg van Eenrum naar Kloosterburen, kom je door het gehucht Broek, aan de Broekstermaar, vlakbij Pieterburen. Het bestaat uit niet meer dan een paar huizen. Weer ervaar ik die gemoedelijke rust die zo typisch is voor de dorpjes op het Groninger Hoogeland. Juist hier, in het topje van Nederland, ver van alle hectiek en stedelijk vermaak, ontmoet ik met regelmaat ‘westerlingen’ die heel bewust de keuze hebben gemaakt zich hier te vestigen.

Zo ook Anita en Lydia. Anita is opgegroeid in Paterswolde, maar woonde zeventien jaar in Amsterdam. Lydia is een echte ‘westerling’ die tijdens haar studie naar de Amsterdamse binnenstad verhuisde.



Lees verder hoe Anita en Lydia vanuit Amsterdam in Noord-Groningen verzeild raakten in het boek Ruim Leven en nog vele verhalen van anderen! Zie ook mijn blog: Ruim Leven. Ruim Leven is verkrijgbaar via info@boscheeringa.nl,  bij diverse boekwinkels in stad en provincie Groningen, bij galerie Dutch Accent in Amsterdam, via bol.com of via uitgeverij Profiel in Bedum. Hardcover 160 pagina's, €29,95





Reacties

Populaire posts van deze blog

Wenskaarten Groninger Landschap

Buigen voor het landschap

Een oude wierde