Ruim Leven

Mijn fascinatie voor het landschap van het Groninger Hoogeland begon een jaar of tien geleden met het maken van wat ansichtkaarten van het dorp Onderdendam en omgeving, voor een winkeltje dat ik in die tijd runde. Het landschap om mij heen bood mij veel inspiratie tot fotograferen. Een passie werd geboren. Om dit nog beter vorm te kunnen geven, ben ik in 2008 gaan studeren aan de Fotoacademie, waar ik mij echter al vrij snel ging specialiseren in het maken van portretten, de landschapsfotografie raakte een beetje uit beeld in die periode. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, het landschap om mij heen bleef trekken. 




Het maakt iets in mij los, deze eenvoudige schoonheid van het land, met de authentieke dorpen, de middeleeuwse kerkjes en de Waddenkust, die samen een uniek landschap vormen. De ruimte en de stilte bieden kans tot zelfreflectie en wie daar gevoelig voor is, spirituele beleving. De laatste jaren is Groningen nogal negatief in het nieuws geweest in verband met de aardbevingen.  
Veel bewoners maken zich grote zorgen, zijn bang of leven in stress vanwege alle problematiek die daar uit voortkomt. Toch zijn er maar weinig Groningers die echt weg willen uit de provincie. De gehechtheid aan de omgeving is groot.  Wanneer ik als fotograaf een portret van iemand maak, dan zegt het resultaat ook altijd iets over mij als fotograaf, hoe ik de geportretteerde zie of wat ik zoek in iemand. Datgene waar ik de nadruk op wil leggen, dat laat ik zien aan de toeschouwer. Dit is ook van toepassing op mijn foto’s van Groninger Hoogeland. Dat wat ik zie, ervaar en voel in dit landschap, probeer ik te laten zien door middel van mijn foto’s en soms door middel van poëzie.Mijn beleving van Ruim Leven in Groningen, zowel letterlijk als figuurlijk, blijkt gedeeld te worden door velen met mij.  




Het landschap geeft ruimte in de zin van: geen verstikkende drukte, maar altijd een horizon in zicht, ruimte om van de stilte te genieten, ruimte om jezelf te kunnen zijn. Schone lucht, maar ook lucht en ruimte om adem de halen, lucht is ook rust. Ruim leven is een goed leven. 
Het project Ruim Leven heeft geresulteerd in een ode aan het Groninger Hoogeland en haar bewoners. Het is een portret van een unieke regio die het waard is om gekoesterd en beschermd te worden. Het boek Ruim Leven bevat veel foto's, verhalen en gedichten en is verkrijgbaar bij mij zelf via info@boscheeringa.nl (geen verzendkosten), bij diverse boekwinkels in stad en provincie Groningen, bij galerie Dutch Accent in Amsterdam, uitgeverij Profiel in Bedum en via Bol.com. Zie voor meer info ook op mijn website: www.boscheeringa.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wenskaarten Groninger Landschap

Buigen voor het landschap

Een oude wierde