Groninger Kerken








Het is niet voor niets dat Reint Wobbes, voormalige secretaris van de stichting Oude Groninger Kerken, woonachtig is in een 18de eeuw woonhuis, op de 2000 jaar oude wierde van Huizinge, op een steenworp afstand van de 13de eeuwse Johannes de Doperkerk.
Zoals zoveel wierden in Groningen, is ook de wierde van Huizinge voor een deel afgegraven, maar de bebouwing van het dorp is sinds 1830 nauwelijks veranderd. Het authentieke dorp ademt rust en is van een eenvoudige schoonheid. En dat is precies waar Reint warm van wordt; de historie en de schoonheid van het Groninger Landschap. 









Bij de kerk van Huizinge heb je een prachtig uitzicht over de landerijen en wanneer je op een dag met wolken en zon een wandeling rond Huizinge maakt, waan je je in een 17de eeuws schilderij, wanneer het licht sprookjesachtig over het land en de kerk glijdt.
Van de historie van Groningen weet Reint veel, hij kan het landschap ‘lezen’. Hij kan je aanwijzen waar een dijk lag, een water heeft gelopen, hij weet hoe oud een kerk is en hoe en wanneer de wierden zijn ontstaan. (..) Reint vertelt: “ Onze kerken zijn verreweg onze oudste gebouwen en ze bergen zoveel geschiedenis, dat vind ik interessant. De oude kerken zijn bijzondere plekken, zij leren je veel over de streek en het dorp.
Lees het hele verhaal van Reint in het boek Ruim Leven!  Zie ook mijn blog Ruim Leven of kijk eens op www.boscheeringa.nl 

Ruim Leven is verkrijgbaar via info@boscheeringa.nl (geen verzendkosten) bij diverse boekwinkels in stad en provincie Groningen, bij galerie Dutch Accent in Amsterdam, bij uitgeverij Profiel in Bedum  en via bol.com. Hardcover 160 pagina's, €29,95

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wenskaarten Groninger Landschap

Buigen voor het landschap

Een oude wierde